Diamant alebo moissanit

Diamant alebo moissanit

Diamanty a moissanity sú najpopulárnejšie kamene používané pri výrobe šperkov. Aj keď sú si tieto dva kamene na prvý pohľad veľmi podobné, majú medzi sebou zásadné rozdiely.

Jeden z najväčších rozdielov medzi diamantom a moissanitom spočíva v ich pôvode. Diamanty sú prirodzené kamene, ktoré sa tvoria v zemskom plášti pri veľmi vysokom tlaku a teplote. Na druhej strane, moissanity sú vyrobené v laboratóriách. Moissanit bol prvýkrát objavený v roku 1893 v kráteri Canyon Diablo v Arizone, kde vznikol pri explózii meteoritu. V súčasnosti sa moissanity vyrábajú synteticky z uhlíka a kremíka.

Diamanty sú považované za najtvrdší materiál na svete a majú na Mohsovej stupnici hodnotu 10, čo znamená, že môžu poškriabať akýkoľvek iný kameň. Moissanity majú na Mohsovej stupnici hodnotu 9,5, čo je druhá najvyššia hodnota po diamantoch.

Ďalší významný rozdiel medzi diamantom a moissanitom sa týka ich lesku. Diamanty majú vysoký lom svetla a vysoký lesk, ktorý sa nazýva diamantový lesk. Moissanity majú tiež vysoký lom svetla, ale majú odlišný typ lesku, ktorý sa nazýva disperzný lesk. Tento typ lesku znamená, že moissanity majú výrazné sfarbenie až do spektra dúhy, čo ich robí v niektorých prípadoch ešte žiarivejšími ako diamanty.

Ďalším významným rozdielom medzi týmito dvomi kameňmi je ich cena. Diamanty sú obvykle oveľa drahšie ako moissanity, najmä ak ide o diamanty vysokej kvality. Moissanity sú na druhej strane oveľa cenovo dostupnejšie a môžu poskytnúť vzhľad diamantu za zlomok ceny.

Pri rozhodovaní, či si vybrať diamant alebo moissanit, je dôležité zvážiť ich vlastnosti a prioritizovať to, čo je pre vás najdôležitejšie. Ak hľadáte kameň s vysokým leskom, ktorý bude menej nákladný ako diamant, tak Vám odporúčame moissanit.